Kertépítés

A kertépítészet minden szintjén jelen vagyunk – mert szeretjük amit csinálunk, legyen szó egy családi ház kiskertjéről, étterem- vagy szállodakertről, társasházak zöldfelületeiről vagy akár nagyobb szolgáltató létesítményekről.

Milyen a jó Kertépítő?

A megfelelő kivitelezőt (kerttervező és – építő) általában nehéz megtalálni. Egy átlagos családi ház kertjének megépítése pár százezer forinttól egy luxusautó áráig terjedhet. Aki még sosem épített kertet – de sokszor már túl van a házépítés nehézségein – interneten kezd keresni, hirdetéseket böngész vagy ismerősöktől kér tanácsot. A legtöbb cég egyben tervező és kivitelező is. Aki ma Magyarországon nem képes komplett kivitelezési terveket készíteni, azzal a szakemberrel nem is érdemes foglalkozni, szinte biztos, hogy komolytalan háttere van.

Hogyan épül meg a kert?

Az első és legfontosabb feladat a kert előkészítése. Nem is gondolnánk mennyire fontos a jól kialakított terep. Az egyenetlen talaj miatti rossz vízelvezetés például rövid idő alatt tönkre teheti a kertünket.

A kertépítés kezdeti fázisában kerül sor a támfalak kialakítására is. Ez anyaga szerint lehet gabion vagy gabionhálós támfal, terméskőből vagy fából készült támfal, de akár flórakosaras támfal is. A sziklakert alapjait is célszerű már ekkor kialakítani.
történik a kültéri burkolatok, lépcsők, tipegők kivitelezése. Majd a vizi architektúrák, mint például a kerti tó vagy csobogó kialakítása és az ezzel szorosan összefüggő vízgépészeti munkák következnek. Vízgépészet alatt nem csak a kútgépészetet és tótechnikát értjük, de a manapság egyre elterjedtebb teraszhűtő- , ködhűtő rendszerek kiépítését is. Ezzel egyidőben telepítjük az esetleges szikkasztó- és újrahasznosító rendszereket is.

Hogy gondtalanul élvezhesse a kert szépségét, célszerű automata vagy félautomata öntőrendszert is kiépíteni. Az öntözőrendszer fogalma alatt nem csak a nagy felületű gyep automata öntözését értjük, de a koros fák öntözését, a cserjék, ágyások csepegtető öntözését, a virágágyak és dézsás növények mikroöntözését is.

A technikai jellegű műveletek sorát a kerti világítás zárja. A kert stílusától függően építhetünk rejtettlámpás hangulatvilágítást de akár kandelláberekben vagy egyéb, különleges formavilágú alacsony vagy magas fénypontú világítórendszerben is gondolkodhatunk.

A kertépítés utolsó szakaszában kel életre a kert. Bár eddig is minden nap új dolgok történtek a kertjében, de az igazi izgalom most következik. A puszta földből kiemelkednek a fák, cserjék, a virágágyásokba beültetésre kerülnek a színpompás virágok, bevetjük fűmaggal vagy leterítjük gyepszőnyeggel a majdani füves területet. Néhány óra leforgása alatt a barna földterület igazi álomkertté alakul.
Nincs más hátra, egy kellemes kávé mellett a teraszról gyönyörködni a látványban!