Kertgondozás

Elsőre furcsának tűnhet a gondolat, de a kert maga is egy élőlény. Szükségletei vannak hozzánk hasonlóan. Ahhoz, hogy a kert mindig a legjobb formáját hozza, folyamatosan gondozni, ápolni kell.

Minden növény más-más gondozást igényel. Ha velünk építette a kertjét, pontos útmutatóval szolgáltunk a fák, cserjék, virágok, a gyep ápolását, gondozását illetően. Átadjuk kertjének képekkel illusztrált Növénytablóját, a növények latin és magyar megnevezésével, a növények igényeinek, virágzási idejének megjelölésével, egyéb különleges díszítőértékük feltüntetésével.

Röviden összefoglaljuk, hogy mire figyeljen! Melyek azok a kertgondozással kapcsolatos teendők, amit ha megcsinál(tat), mindenki csodálni fogja a kertjét!

Növények metszése

Laikusként arra gondolunk, hogy metszésre kizárólag a fa, cserje vagy sövény formájának megőrzése miatt miatt van szükség. Ez azonban tévhit. Metszés nélkül a növények hamar felkopaszodnak, ritkás lombozatukkal csúf látványt nyújtanak. Ne sajnálja visszametszeni a cserjéket, rózsabokrokat! Dúsabb levélzettel, gazdag virágzattal, több terméssel hálálják meg a törődést!

A pázsit gondozása

A pázsit karbantartásának elsődleges eszköze a fűnyíró. Attól függően, hogy milyen típusú fűmagot használtunk telepítéskor és mennyi öntözést kap a fű, általánosságban 4-10 naponta érdemes nyírni. A folyamatos nyírással a füvet oldalhajtások növesztésére késztetjük, amivel sűrűbb pázsitot érhetünk el. Nem szabad sem túl mélyen vágni, sem túl sokáig hagyni növekedni, mert mindkettő későbbi problémák forrásává válhat. A mélyen vágott pázsit könnyebben kiég, és az újralevelesedéshez néha heteket kell várni. A magasra hagyott fűszálak visszahajlanak, megritkulnak és fogékonyabbakká válnak a különböző gombás betegségekre.
A folyamatosan nyírt gyepnek évente 2-5 alkalommal szellőztetésre van szüksége, melyet elvégezhetünk egy erős gereblyével, de erre a célra külön gépeket is lehet vásárolni. Gyepet szellőztetni csak tavasszal és ősszel szabad, nyáron ha szükség van rá, gyeplyuggatást végezhetünk tüskés hengerrel.
A gyepnek folyamatos öntözésre, napfényre és tápanyag-utánpótlásra van szüksége. A tápanyagot a már elkészült fűfelületre legkönnyebben műtrágyákkal juttathatjuk be.

Öntözőrendszer karbantartása

Tudta, hogy az öntözőrendszer meghibásodásainak 50%-a a karbantartás elmulasztása miatt történik?

Szezonális karbantartást évente 2x javasolt végezni.
A téli fagyok beállta előtt, késő ősszel víztelenítse az öntözőrendszert. Ezzel elkerülheti, hogy a rendszer vezetékeiben, a szivattyúban megmaradt víz megfagyjon, és a kialakult jégdugók megrepesszék, tönkretegyék az öntözőrendszert. Érdemes a rendszer zónáit egyesével vízteleníteni, sűrített levegővel átfújni. Akkor sikeres a víztelenítés, ha a szórófejekből már csak vízfüst távozik.
Tavasszal, az első üzembehelyezés előtt újból végezzünk egy karbantartást. Ha jól végeztük a téliesítést, valószínű túl sok dolgunk nem lesz. Ellenőrizzük, hogy tiszta-e a szűrő. A víz megnyitása után ismét egyesével menjünk végig a zónákon, így egyszerűbben kiszűrhető, ha valahol meghibásodott a csepegtető vezetéke, vagy eldugult a szórófej.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor ad-hoc jelleggel kell beavatkozni. Például
• ha a kutyánk lerágta a szórófejet, vagy focizás közben lerúgtuk azt. Viszonylag egyszerűen, egy szórófej cseréjével ez a probléma megoldható.
• ha nem megfelelő szögben ( esetleg vízmennyiségben) szór a szórófej, általában egy apró beállítás segít. Ne halogassuk ezt a műveletet, mert alulműködés esetén a növényeink vagy a fű könnyen kiszáradhat a nyári kánikulában, túlműködés esetén viszont kimoshatja a növények gyökerét.
• Ha nincs megfelelő víznyomás a szórófejekben (szélsőséges esetben ki sem emelkednek a földből), lehet, hogy ki kell tisztítani a szűrőt.
• Ha az öntözőrendszer automatikája romlik el, vagy csak egyszerűen nem tudja mi lehet a baj, inkább hívjon szakembert!

Egyéb kerti technika karbantartása

a. Kerti tó karbantartása
b. Teraszhűtés, ködhűtés karbantartása
c. Kerti világítás karbantartása

 

5+1 tévhit a pázsit gondozásával kapcsolatban

1. A fűnyírás nem árthat a pázsitnak

Való igaz, hogy a szép, ápolt gyep titka a rendszeres fűnyírás. Azonban ügyeljen arra, hogy a fűnyíró kései élesek legyenek, mert az életlen pengék roncsolják a fűszálakat.

2. Minél rövidebb a fű, annál jobb

Ha túl rövidre vágja a füvet, akkor romlik a nedvességmegkötő képessége, könnyen kiszáradhat. Az optimális vágási magasság 5-6 cm nyáron. Ügyeljen arra, hogy ennél soha ne vágja rövidebbre a füvet. Tavasszal és ősszel az aktív növekedési időszakban tarthatja 3-4 cm között.

3. A gyakori fűnyírás kiöli a gyomokat

Valóban megakadályozható a gyakori fűnyírással az egy- illetve kétszikű gyomok elburjánzása, visszaszorítása, azonban vannak olyan gyomfajták is, melyek kifejezetten a rövid fűben kapnak erőre. A gyomoktól csak szelektív gyomirtással lehet megszabadulni.

4. Az üde zöld pázsit titka a gyakori öntözés

Az öntözés valóban fontos, viszont nem mindegy milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben locsolunk. A pázsit akkor lesz szép, ha mély gyökeret tud ereszteni. Ha gyakran, de keveset öntözzük, nem lesz igénye, hogy mélyre eressze a gyökereit, hiszen mindig számít a nedvesség utánpótlására. Hasznosabb, ha ritkábban, de alaposabban öntözünk.
Emellett a gyakori locsolás a talajban lévő tápanyagok kimosódásához is vezet.

5. Elég évente egyszer műtrágyázni a gyepet

A növényeknek életszakaszonként más és más arányban van szüksége az egyes tápanyagokra, tehát ehhez kell igazítani táplálásukat is.. Ez tavasszal egy N túlsúlyos szerves trágyával vagy akár a saját magunk által gyűjtött, rostált kerti komposzttal is megtörténhet. Ennek hatására a pázsitot alkotó fűmagelegy elkezd intenzíven növekedni, felveszi méregzöld színét, amit a nyári kondicionáló tápanyag-utánpótlással fenntarthatunk.  A szerves trágya hatása kiszórás után 2 hónapig tart, utána újra el kell végezni. Ősszel további kondicionáló szerves trágya kiszórása szükséges, amely a gyep gyökerezését, téli megerősödését segíti elő.

5+1. Mindegy mikor locsolom a kertem, a lényeg hogy locsolom

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg, napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli és esti órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet.