Könyvet írtunk

Nagy Csanád: Kertépítés mindenkinek

Amikor 2006 őszén felkértek a könyv megírására, a kiadóval azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a magyarországi piacon jelenleg űrt képviselő témát dolgozzunk fel: segítjük, megtanítjuk az Olvasót saját kertjének szakember nélküli megépítésére. Afféle „csináld magad” könyvet szerettünk volna írni, amelyek tucatnyi különböző témájával találkozhatunk a nagy barkácsáruházak könyvespolcain, amik bemutatják, hogyan erősítsünk fel egy lámpát a plafonra, hogyan kössük be a szifont a mosdótelep aljába…

A kertépítés témakörében is egyre nagyobb számban jelennek meg hasonló könyvek. Ezek nagy hátránya azonban, hogy kivétel nélkül külföldi (főként angol, német és francia) szerzők magyar fordításai, s ebből kifolyólag egy merőben más klíma, környezet és anyagválaszték adta lehetőségekhez, beszerzési forrásokhoz igazodnak.

A magyarországinál jóval kiegyenlítettebb, óceáni éghajlaton egészen más megoldások kínálkoznak a kertépítésben, mint nálunk. Ezt könnyen beláthatjuk, ha arra gondolunk, hogy minden kert alapja és fő alkotóeleme a növény, ami él, reagál környezete változásaira: elfagy, kiszárad, vagy éppen ellenkezőleg, szépen virágzik és termést nevel. Nincs ez másként az alkalmazott egyéb anyagokkal sem: a kőnek, a faanyagoknak is egészen más időjárási körülményeket kell kiállniuk, mint néhány száz kilométerrel távolabb, ahol ezek a könyvek készülnek. Az eltérő viszonyok miatt a kertészeti megoldások teljes adaptációja előbb-utóbb csalódást fog okozni a hobbikertésznek.

Könyvünk a hazai viszonyok között kivitelezhető megoldásokat tárja olvasói elé,

10 év kertépítészeti tapasztalatával együtt.

Félúton azonban rá kellett ébrednünk, hogy igaz sok mindent be tudunk mutatni, a kivitelezési folyamatokat sikerül részleteiben szemléltetnünk, az alkotóelemek teljes egészében nem állnak össze a kívánt egységgé, a kertépítést nem lehet részfolyamatokon keresztül szemléltetni úgy, hogy az összkép tökéletes legyen. Ehhez, mint minden szakmában, elengedhetetlen szükség van a tapasztalat és a tudás ötvözésére – ebből kívánunk olvasóink szeme elé tárni annyit, amennyit csak engedett a könyv adta lehetőség.

Valljuk, hogy a kertépítés művészet, amelyben el kell merülni, fel kell oldódni, nap mint nap újragondolni, hogy a magunk elé helyezett mércével szemben sose kelljen alul maradnunk.

 Nagy Csanád

A kert jelentősége

„A kert élettér. A relaxáció, a nyugalom, az étkezés, a mulatság, a játék, a tapasztalatszerzés, a munka és az elvonulás színtere: innen indulunk és ide érkezünk, munkába rohanás előtt, reggeli újság mellett a kerti teraszon fogyasztjuk el gőzölgő kávénkat, a nagy diófa alatt terítünk meg egy késő nyári délután az összejött családnak, és a régi hintaágyba dőlünk le, ha vasárnap már nincs több teendőnk.

Manapság egyre többek igénye, hogy saját kertjüket tudatosan alakítsák ki. Könyvünkkel elsősorban nekik kívánunk segítséget nyújtani. Az ötleteken, hasznos tippeken, szakmai tanácsokon túl egyfajta látásmódot is szeretnénk átadni: a kertépítés művészet, melyben el kell merülni. Hiszen a körültekintően tervezett és épített kert, melyben a funkcionalitás találkozik az esztétikus elrendezéssel, hosszú éveken át kellemes élmények forrása, gyerekeink tapasztalatának helyszíne és saját boldogulásunk tárháza lesz.”