Madárbarát Kert Program

 

Magyarországon elsőként a Kisvakond kerttervező és kertépítő csapata kapcsolódott be kerttervező és–építő cégként az MME Madárbarát kert programjához.  Közösen, együttműködve szeretnénk felhívni a figyelmet a mindennapi madárvédelem lehetőségeire, fontosságára, előnyeire és szépségére.

MME Madárbarát Kert Program

A Kisvakond-Park Kft. kertépítő, kertfenntartó csapata elkötelezett a környezetvédelem, a természetvédelem, és az élhetőbb környezet iránt. Fontosnak tartjuk egy-egy kert kialakításánál, hogy a természetes élőhelyek a legkevésbé sérüljenek, az új kertben ne csak a növények, de a hozzájuk kötődő állatvilág, mint madarak, sün, mókus, stb. is otthonra leljenek. E célból támogatjuk a kertépítés, parképítés során mi is az MME Madárbarát kert programjának filozófiáját, s velük együttműködve állítottunk össze útmutatót saját madárbarát kert kialakításához.Az MME Madárbarát kert programja jelenleg öt tevékenyégi körben kínál együttműködési lehetőséget: a Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja. Elegendő már egy-két madárodú, egy itató, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik a madarak.

Bárki bekapcsolódhat a Madárbarát kert programba?

A napi madárvédelem alapját a Madárbarát kert program gyakorlatközpontú tevékenységei képezik az odúk és itatók kihelyezésével, a téli madáretetéssel. Az egész évben, gyakorlatilag bárhol, még a nagyvárosok épület rengetegében is végezhető madárvédelem.

A Madárbarát kertet elismerő cím és tábla megszerzéséről az MME honlapján olvashat itt, de mi is készséggel válaszolunk kérdéseire!

A madárbarát kert legfontosabb hozzávalói

  • Bőséges termést, táplálékot nyújtó fák, cserjék
  • Védelmet nyújtó zárt bokorcsoportok, örökzöldek
  • Fészkelésre alkalmas idős fák, cserjék
  • Madárodúk és költőládák
  • Madáretetők