Posted on

TV2 Mokka terasz-kert tervezése és kivitelezése

Újabb nagyszerű lehetőséget kaptunk egy modern, minimalista stílusú kert megalkotására. A TV2 televízió cégünket kérte fel a Mokka című reggeli magazinműsor külső studiójának megtervezésére és kivitelezésére. A Róna utcai épületegyüttes belső udvarában található udvarrész újragondolását hosszadalmas tervezés és többszöri egyeztetés előzte meg, azért, hogy a “terasz-kert-studió” a megrendelői elvárásoknak maximálisan megfeleljen.

A tervezési feladat az volt, hogy a rendelkezésre álló kis alapterületen egy kompakt, látványos, modern, trendszetter terasz-kertet alkossunk, amely maximálisan kielégíti korunk igényeit. A minimalista dizájn mellett törekedtünk a használhatóság és a fenntarthatóság szempontjaira is. Két WPC burkolatú színpadot helyeztünk el a szögletes formavilágú kertben, ahol a reggeli műsor forgatása zajlik majd. A két színpadot látszóbeton tipegő “csíkok” kapcsolják össze, mely csíkok megjelennek a színpad burkolatában és a térelválasztó falakon is díszítésként. A látszóbeton ugyancsak visszaköszön a terület északi határát keretező téglafalra rögzített beton panel burkolaton, amelybe a TV2 logót is belecsempésztük. A tipegők és fali panelek mellett látszóbeton anyagú növénykazetták is kerültek a kültéri stúdióba. A kert vertikális terepjátékát a színpad szintek megemelése és egy támfallal körülvett kiemelt területrész adja.

A növényalkalmazás során törekedtünk a letisztult, harmónikus megjelenésre, melyben elsősorban a zöld és a fehér színek dominálnak. A szönyegszerű felületet adó talajtakaró évelők mellett a kert meghatározó elemei a kockára nyirt tiszafa hasábok és a színes levelű díszfüvek, melyek szintén a már említett modern irányvonalat hivatottak képviselni. A kert vizuális lehatárolása érdekében a kert szélein “borostyán-falat” létesítettünk. Emellett a Kisvakondpark kft által tervezett és egyedileg gyártatott csavart fém térhatároló pálcák is részt vesznek a térképzésben.

A nagyszínpad körüli látszóbeton kazettákban a növények mellett, a vízarchitektúra is szerepet kap. A nyári kánikulára is gondoltunk, ezért az iCool (www.tecnocooling.hu ; www.icool.hu) szakembereit kértük meg, hogy segítsenek. A hagyományos megoldású teraszklíma rendszeren túl a növények közt elheklyezett látványpárásítást építettek be. Így a látványpárásítás klimatizáló hatása mellett meghatározó dekorációs elemként is megjelenik a kerti kompozícióban.

A kültéri stúdió tervezése során komoly kihívást jelentett televíziós felvételekhez szükséges fényviszonyok és a kameramozgások, kameraképek megtervezése. A megfelelő árnyékolás elérése érdekében a nagyszínpad fölé egy háromszög alaprajzú, kifelé törő oszlopokon álló, ponyvával fedett árnyékoló tető került. Az öntött beton burkolatokat a kamerák gördülő mozgatását biztosító zökkenőmentes kültéri műgyantával kellett ellátni. Nem csupán egy vonzó, látványos kert tervezése volt a feladat, hanem gondot kellett fordítanunk a kamerák “látószögében” megjelenő látványra is, annak érdekében, hogy a tévé képernyőjén keresztül is érvényesüljenek elképzeléseink. Ehhez látványtervek, valamint a TV2 szakemberei nyújtottak segítséget.

Úgy véljük ezt a nem mindennapi tervezési és kivitelezési feladatot sikeresen oldottuk meg, és büszkén szemlélhetjük majd alkotásunkat nemcsak a helyszínen, hanem nap mint nap a Mokka magazinműsorban is.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: