Kerttervezési, kertépítési és kertgondozási szolgáltatásainkkal készséggel állunk rendelkezésére! 

kisvakondpark kft kertgondozas kert karbantartas 2 kisvakondpark kft kertgondozas kert karbantartas 1

 

Elsőre furcsának tűnhet a gondolat, de a kert maga is egy élőlény. Szükségletei vannak hozzánk hasonlóan. Ahhoz, hogy a kert mindig a legjobb formáját hozza, folyamatosan gondozni, ápolni kell.

Minden növény más-más gondozást igényel. Ha velünk építette a kertjét, pontos útmutatóval szolgáltunk a fák, cserjék, virágok, a gyep ápolását, gondozását illetően. Átadjuk kertjének képekkel illusztrált Növénytablóját, a növények latin és magyar megnevezésével, a növények igényeinek, virágzási idejének megjelölésével, egyéb különleges díszítőértékük feltüntetésével.

Röviden összefoglaljuk, hogy mire figyeljen! Melyek azok a kertgondozással kapcsolatos teendők, amit ha megcsinál(tat), mindenki csodálni fogja a kertjét!

Növények metszése

Laikusként arra gondolunk, hogy metszésre kizárólag a fa, cserje vagy sövény formájának megőrzése miatt miatt van szükség. Ez azonban tévhit. Metszés nélkül a növények hamar felkopaszodnak, ritkás lombozatukkal csúf látványt nyújtanak. Ne sajnálja visszametszeni a cserjéket, rózsabokrokat! Dúsabb levélzettel, gazdag virágzattal, több terméssel hálálják meg a törődést!

A pázsit gondozása

A pázsit karbantartásának elsődleges eszköze a fűnyíró. Attól függően, hogy milyen típusú fűmagot használtunk telepítéskor és mennyi öntözést kap a fű, általánosságban 4-10 naponta érdemes nyírni. A folyamatos nyírással a füvet oldalhajtások növesztésére késztetjük, amivel sűrűbb pázsitot érhetünk el. Nem szabad sem túl mélyen vágni, sem túl sokáig hagyni növekedni, mert mindkettő későbbi problémák forrásává válhat. A mélyen vágott pázsit könnyebben kiég, és az újralevelesedéshez néha heteket kell várni. A magasra hagyott fűszálak visszahajlanak, megritkulnak és fogékonyabbakká válnak a különböző gombás betegségekre.
A folyamatosan nyírt gyepnek évente 2-5 alkalommal szellőztetésre van szüksége, melyet elvégezhetünk egy erős gereblyével, de erre a célra külön gépeket is lehet vásárolni. Gyepet szellőztetni csak tavasszal és ősszel szabad, nyáron ha szükség van rá, gyeplyuggatást végezhetünk tüskés hengerrel.
A gyepnek folyamatos öntözésre, napfényre és tápanyag-utánpótlásra van szüksége. A tápanyagot a már elkészült fűfelületre legkönnyebben műtrágyákkal juttathatjuk be.

Öntözőrendszer karbantartása

Tudta, hogy az öntözőrendszer meghibásodásainak 50%-a a karbantartás elmulasztása miatt történik?

Szezonális karbantartást évente 2x javasolt végezni.
A téli fagyok beállta előtt, késő ősszel víztelenítse az öntözőrendszert. Ezzel elkerülheti, hogy a rendszer vezetékeiben, a szivattyúban megmaradt víz megfagyjon, és a kialakult jégdugók megrepesszék, tönkretegyék az öntözőrendszert. Érdemes a rendszer zónáit egyesével vízteleníteni, sűrített levegővel átfújni. Akkor sikeres a víztelenítés, ha a szórófejekből már csak vízfüst távozik.
Tavasszal, az első üzembehelyezés előtt újból végezzünk egy karbantartást. Ha jól végeztük a téliesítést, valószínű túl sok dolgunk nem lesz. Ellenőrizzük, hogy tiszta-e a szűrő. A víz megnyitása után ismét egyesével menjünk végig a zónákon, így egyszerűbben kiszűrhető, ha valahol meghibásodott a csepegtető vezetéke, vagy eldugult a szórófej.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor ad-hoc jelleggel kell beavatkozni. Például
• ha a kutyánk lerágta a szórófejet, vagy focizás közben lerúgtuk azt. Viszonylag egyszerűen, egy szórófej cseréjével ez a probléma megoldható.
• ha nem megfelelő szögben ( esetleg vízmennyiségben) szór a szórófej, általában egy apró beállítás segít. Ne halogassuk ezt a műveletet, mert alulműködés esetén a növényeink vagy a fű könnyen kiszáradhat a nyári kánikulában, túlműködés esetén viszont kimoshatja a növények gyökerét.
• Ha nincs megfelelő víznyomás a szórófejekben (szélsőséges esetben ki sem emelkednek a földből), lehet, hogy ki kell tisztítani a szűrőt.
• Ha az öntözőrendszer automatikája romlik el, vagy csak egyszerűen nem tudja mi lehet a baj, inkább hívjon szakembert!

Egyéb kerti technika karbantartása

a. Kerti tó karbantartása
b. Teraszhűtés, ködhűtés karbantartása
c. Kerti világítás karbantartása

 

5+1 tévhit a pázsit gondozásával kapcsolatban

1. A fűnyírás nem árthat a pázsitnak

Való igaz, hogy a szép, ápolt gyep titka a rendszeres fűnyírás. Azonban ügyeljen arra, hogy a fűnyíró kései élesek legyenek, mert az életlen pengék roncsolják a fűszálakat.

2. Minél rövidebb a fű, annál jobb

Ha túl rövidre vágja a füvet, akkor romlik a nedvességmegkötő képessége, könnyen kiszáradhat. Az optimális vágási magasság 5-6 cm nyáron. Ügyeljen arra, hogy ennél soha ne vágja rövidebbre a füvet. Tavasszal és ősszel az aktív növekedési időszakban tarthatja 3-4 cm között.

3. A gyakori fűnyírás kiöli a gyomokat

Valóban megakadályozható a gyakori fűnyírással az egy- illetve kétszikű gyomok elburjánzása, visszaszorítása, azonban vannak olyan gyomfajták is, melyek kifejezetten a rövid fűben kapnak erőre. A gyomoktól csak szelektív gyomirtással lehet megszabadulni.

4. Az üde zöld pázsit titka a gyakori öntözés

Az öntözés valóban fontos, viszont nem mindegy milyen gyakorisággal és milyen mennyiségben locsolunk. A pázsit akkor lesz szép, ha mély gyökeret tud ereszteni. Ha gyakran, de keveset öntözzük, nem lesz igénye, hogy mélyre eressze a gyökereit, hiszen mindig számít a nedvesség utánpótlására. Hasznosabb, ha ritkábban, de alaposabban öntözünk.
Emellett a gyakori locsolás a talajban lévő tápanyagok kimosódásához is vezet.

5. Elég évente egyszer műtrágyázni a gyepet

A növényeknek életszakaszonként más és más arányban van szüksége az egyes tápanyagokra, tehát ehhez kell igazítani táplálásukat is.. Ez tavasszal egy N túlsúlyos szerves trágyával vagy akár a saját magunk által gyűjtött, rostált kerti komposzttal is megtörténhet. Ennek hatására a pázsitot alkotó fűmagelegy elkezd intenzíven növekedni, felveszi méregzöld színét, amit a nyári kondicionáló tápanyag-utánpótlással fenntarthatunk.  A szerves trágya hatása kiszórás után 2 hónapig tart, utána újra el kell végezni. Ősszel további kondicionáló szerves trágya kiszórása szükséges, amely a gyep gyökerezését, téli megerősödését segíti elő.

5+1. Mindegy mikor locsolom a kertem, a lényeg hogy locsolom

A helyes öntözés az egyik legfontosabb munkafolyamat, ha szép gyepet szeretnénk. Ha elfelejtettük meglocsolni a füvet egy meleg, napsütötte héten és a fű kiszárad már nem lehet helyre hozni. Épp ezért fontos a rendszeres locsolás. Erre a legjobb időszak a reggeli és esti órák, mert délben túl erős a napsugárázás és ilyenkor az apró vízcseppeken keresztül a nap kiperzseli a füvet.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Keresés

kertepites kerttervezes kertgondozas
Kerttervezés Kertépítés Kertgondozás 
+36 70 311 2111

Save

Save

Save

Save

kertgondozas kertkarbantartas kertfenntartas kisvakondpark kft
Kertkarbantartás árlista 2021

 

Letöltöm

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

module ajanlatkeres bg
Mennyibe kerül az Ön kertje?

 

Kérjen ajánlatot

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Professzionális kerttervezés okl.tájépítészmérnökkel!

 

 
 
 

Style Selector

Layout Style

Background Image