Posted on

Siófoki nyaraló kertépítés

Ékszerdoboz pár négyzetméteren

A tervezett kert Siófok felkapott üdülőövezetében található. A telket három utca határolja, így kihívás volt egy használható kert kialakítása. Az apró kertrész inkább élt együtt az utcával, a forgalom zaja és a nyüzsgés beszűrődött nem csak a kertbe, de a házba is. A ház intimitását kizárólag az építész által kialakított átrium adta.

A tervezett kert két különálló részből áll, az egyik a 105 m2-en, az előkert helyén kialakított, magas kerítéssel elhatárolt rész, valamint a ház által körbevett 76m2 területű átrium.

Az előkerti részben a nappali meghosszabbításaként, és azzal egy szintben egy teraszt építettünk, az ékszerdoboz jelleg erősítésére kiemelt, íves terméskő növénykazettákat hoztunk létre a kerítés mentén, ebbe kerültek a virágos, mediterrán hangulatot keltő növények. Az egyik kazettába a háziasszony kérésére fűszernövények kerültek.

A kiemelt növénykazetták egyben hangsúlyozzák a kertben alkalmazott íves formákat, valamint a növények növekedése után is megtartják eredeti formájukat, így a növények nem nőnek rá a gyepre, kevesebb fenntartást igényel. A kiemelt ágyások kialakításához vegyesen alkalmaztunk rusztikus mészkövet és homokkő utánzatú műkövet, mely a ház mediterrán hangulatát erősíti.

A kert ékessége egy pici, ám annál gazdagabb, csobogóval ellátott kerti tavacska. A víz halk csobogása jól érvényesül az apró kertben. A tó is kiemelt terméskő szegélyt kapott, így illeszkedik az íves növénykazettákhoz. Gazdag vízi-és vízparti növényzetből álló növénykiültetés szegélyezi a vízfelületet, ezzel enyhítve a tó szabályos formáját.

Ebbe a kertrészbe a kis mérete miatt csak kis lombkoronát nevelő, illetve oszlopos fák kaptak helyet, melyek nem borítják árnyékba a kertet.

A kerti szerszámok számára egy egyedileg épített, a kerítés anyagával azonos, a növénykazetták formáját követő szerszámtárolót építettünk.

Az utcafronton visszaköszönnek a belső íves formák, játékosan kialakított cserjeágyak formájában. Ezt a süllyesztett kőszegély és a növényágyakba terített fakéreg hangsúlyozza. Ezt színesíti néhány virágos cserje és évelő, és gömbkoronát nevelő díszfa.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: