Posted on

Minimalista kert skandináv hangulatban- Mogyoród

A tervezés 2014 nyár végén kezdődött, és szeptemberre már kész is volt a kert. Megrendelőnk egy modern, minimalista kertet szeretett volna, mely illeszkedik a ház kissé északias-skandináv stílusához, illetve az igényesen berendezett belső terekhez.A viszonylag kis alapterületű kertben ügyesen kellett elhelyezni a kért funkciókat. Kialakítottunk egy grillezésre-bográcsozásra, ill. kerti pihenésre alkalmas többfunkciós sarkot, ahol az egyedi tervezésű és gyártású látszóbeton tűzrakó is helyet kapott.

A megnövelt terasz a kinti étkezések színhelyéül szolgálhat. Mellette a későbbiekben a tulajdonos jakuzzi elhelyezését tervezi.  A teraszos kialakítás kissé megmozgatja és egyben fel is nagyítja a teret.

A ház és a tűzrakó között egy szabálytalan vonalvezetésű, növényekkel megtört tipegősáv került. Ebben a kertrészben kiemelten fontos volt a fenntartási igények lehető legkisebbre való csökkentése, a nagy burkot felületek kialakítása, de emellett élhető, és barátságos legyen ez a rész is.

Az oldalkertben a szintkülönbség áthidalását egy kis sziklakerttel oldottuk meg, melyre egy gabion kerti padot illesztettünk.

A meglévő, kiemelt kocsibeállót egy kerti kisházzal takartunk. A beálló fölé növényfuttatásra alkalmas, acélhuzalos pergola került.

Mind az előkerti, mind pedig a hátsó terasz lezárásaként antracit színű látszóbeton növénykazetta került.

Megrendelőnknek fontos volt, hogy egy meghitt, zárt kertet alakítsunk ki, ezért az étkező-wellness rész mellé egy tejüveg falat telepítettünk. Az üvegfalon keresztül kissé átsejlik a díszfű sáv, ami éjszakai megvilágításban egy igazán különleges hatást kelt.

Az üveg, a látszóbeton, a díszpala, műfű WPC és a fa anyagok megjelenése és kombinálása egy igazán egyedi és innovatív hangulatot kölcsönöz a kertnek.

Tervező: Nagy Dorina (okl. tájépítész)

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: