Posted on

Mártonhegyi út – gabion támfal építés

A gabion elemek tág felhasználási lehetőségének köszönhetően nagyon népszerű építőanyag már nem csak Nyugat-Európában, de hazánkban is.
Kezdetben ipari létesítményeknél, meredek autópálya rézsűknél, patakmedrek megtámasztásánál alkalmazták a masszív gabion-elemeket, azaz a kőkosarakat, azóta viszont mind az építészetben, mind a kertépítésben elterjedt és előszeretettel használt építőanyag.
2010-ben keresett meg bennünket ügyfelünk, hogy a Budapest, Mártonhegyi út egy szakszán egy meredek, szakadó löszfal megtámasztására építsünk egy 7-8 m magas támfalat.

Nem csak költséghatékonysága, de állékonysága, tartóssága és nem utolsó sorban a természet–közeliség miatt is a gabion támfalra esett a választás. Nagy előnye még a létesítménynek, hogy nem kell a falat hátulról vízszigetelni és nem kell beton alapot sem építeni a létesítmény alá. A gabion-támfal építése hasonló volt a kertépítésben gyakran alkalmazott szárazon rakott támfalak építéséhez. Első körben jelentős gépi földmunkát végezve elrendeztük, kialakítottuk a tmegfelelő terepet a gabionkorsar számára. Ezt követően kertépítőink az üres gabion kosarakat hátra lépcsőztetve, munkagépekkel egymásra helyezték, majd a kosarakat egyesével természetes kővel feltöltötték, a köveket kézzel elrendezték, végül a kosarakat felülről lezárták, összekapcsozták. Azért, hogy az elemek ne legyenek ’hasasok’, egy speciális technikát kellett alkalmazni a kővel való feltöltés folyamán.
Ezzel a módszerrel tulajdonképpen bármekkora gabion támfalat lehet építeni nagy biztonsággal.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: