Posted on

Magánkert a Pilisben

Egy meredek domboldalra épült ház kertje mindig nagy kihívást jelent mind a tervezés, mind pedig a kert építésének oldaláról nézve. A most bemutatott kertben egészen extrém adottságként jelentkezett a 40 méter hosszú telek két végpontja közti több mint 7 méteres szintkülönbség. Itt kellett használható felületeket létrehoznunk úgy, hogy a fennmaradó területeken megszüntessük a talaj lemosódásának a veszélyét. Tovább nehezítette a feladatot, hogy a ház építése miatt az altalaj erősen át volt mozgatva, és természetesen a behordott friss termőföld is fokozott figyelmet igényelt – a talaj süllyedésének, csúszásának nagy volt az esélye.

A szintkülönbségek áthidalását az alsó szinten támfalak építésével kellett megoldani, hogy – a megrendelő kérésének eleget téve – nagyobb gyepes felületet alakíthassunk ki. A két támfal ideálisan megválasztott magasságának, valamint az eléjük ültetett és azokról lefutó növényeknek köszönhetően a beállt kertben már egyáltalán nem dominál a két darab, összesen 3-3,5 métert áthidaló betonfal.

A kert építése során, a többi részen inkább a terep rendezésével, még éppen „barátságos” hajlásszögű lejtők kialakításával igyekeztük kényelmesen körbejárhatóvá tenni a kertet.

A ház központi részeként funkcionáló déli fekvésű terasz körüli kertrész nyár végén mutatja legszebb oldalát, mikor a még virágzó kékszakállak, pimpók, rózsák, margaréták és díszgyertyák együtt virágoznak az ilyentájt virágba boruló őszirózsákkal.

A kertet minden oldalról gazdag növényzet határolja, gyümölcsfák keverednek vadon növő cserjékkel: cseresznyefák alatt a veresgyűrű som, mogyoró és kökény termései kezdenek beérni. Ideális környezet ez a madaraknak, ami remek összhangra talált a tulajdonos madárszeretetével. Ennek köszönhetően két tekintélyes méretű madáritató is helyet kapott a kertben, amik maximálisan elvégzik feladatukat – a kertet folyamatosan, egész évben látogatják az énekesmadarak.

A környező telkek növényzete mellett maga a kert is idős fákban gazdag: 3 fenyő, 2 cseresznyefa és bőven termő almafák adták az alapot a természetes hangulatú kert megtervezéséhez. A bejárást megkönnyítendő, tipegőként kőlapokat fektettünk végig az alsó támfal mentén, így még egy nyár zápor után is száraz lábon lehet bejárni a kert ezen részét.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: