Kerttervezési, kertépítési és kertgondozási szolgáltatásainkkal készséggel állunk rendelkezésére! 

×

Figyelmeztetés

Property-ID invalid. Google Analytics is not implemented properly on the page. Please go to plugin settings and enter a valid Google Anyltics Proprety-ID.

Indulhat Budapest zöld infrastruktúrájának fejlesztése - Radó Dezső terv

Több fórumon is megjelent a Radó Dezső terv elfogadásáról szóló cikk, amely a főváros zöld infrastruktúrájának fejlesztési és fenntartási akcióterve. A terv kiemelt célja, hogy 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek mennyiségét a jelenlegi 6 nm-ről 7 nm-re növeljék. Ez a 2020-as lakossági adatokkal számolva 226 hektár (kb két Margitsziget nagyságú) új parkterületet jelent!

A terv további céljai:

  • egészséges várost segítő zöldinfrastruktúra fenntartása,

  • klímatudatos zöldinfrastruktúra üzemeltetés,

  • biodiverzitás szinten tartását és lehetőség szerinti növelését segítő városi zöldinfrastruktúra fenntartás és fejlesztés,

  • együttműködésen alapuló zöldinfrastruktúra fejlesztés,

  • okos zöldinfrastruktúra szolgáltatások bővítése.

 

Bp Radó terv2

 

De ki volt a program névadója, dr. Radó Dezső (1923-2001)? 

Egy közgazdászból lett kertészmérnök. Aki kertészként is közgazdászul gondolkodott. 22 évig volt a Főkert vezérigazgatója, jelenléte a több mint 150 éves Főkert egyik nagyon prosperáló korszakát hozta. Egyik legfontosabb egyéni ambíciója az volt, hogy pénzben is kifejezhető értéket adjon a városi fáknak, települési zöldfelületnek. Így született meg a Radó-féle értékelési módszer, amelyen később Párkányi Ildikó dolgozott tovább. 
A civil környezetvédők is nagy tisztelettel emlékeznek rá, hiszen nyugdíjba vonulása után a Budapesti Városvédő Egyesület és a Levegő Munkacsoport szakértőjeként, alapító tagjaként sokat tett a város fáiért, a levegőminőség javításáért.

Style Selector

Layout Style

Background Image