Posted on

Kútvölgy, Labanc utca – egy madárbarát kert

A kertben nem csak növények, az állatok éppúgy, de főként a madarak meghatározó szerepet játszanak, megváltoztathatják a kint lét hangulatát. Ki ne szeretné, hogy kedves madárcsicsergéstől legyen hangos a kertje?
Madárbarát kertje bárkinek lehet, nem kell hozzá más, csak néhány megfelelően választott cserje, fa, valamint gondoskodás a madarakról, a nyári melegben itatás, fészkelésre alkalmas madárodú kihelyezése, télen pedig a madarak rendszeres etetése.

A kert tulajdonosai azzal keresték meg kerttervezőinket, hogy átlagos kertjüket alakítsuk madárbarát kertté. A feladat nem volt nehéz. A gondos növényválasztásnak és telepítésnek, valamint a madárbarát eszközök kihelyezésének köszönhetően ez sikerült is.

A növények választásánál arra figyeltünk, hogy azok vagy termésükkel táplálékot, vagy sűrű ágrendszerükkel védelmet, fészkelésre alkalmasak helyet nyújtsanak a madarak számára.
Az kert oldalán és a kertben kanyargó gyalogos út mentén foltokban kialakított, oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelő helyet jelentenek a madaraknak. A kertfenntartás során a cserjéket érdemes úgy metszeni, hogy azok fészekrakásra alkalmas elágazásokat tartalmazzon.
A kertbe tervezett fenyők, örökzöldek csoportja télen is búvóhelyül szolgál, valamint sok örökzöld faj termésével télen is táplálékot nyújt szárnyas barátainknak. A gépkocsi parkoló takarására ezekből a növényekből válogattunk.
A koros fák nem csak jól mutatnak egy kertben, de számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák éppolyan mutatósak, mint amilyen táplálóak a madarak számára, éppen ezért kisebb gyümölcsfákat, valamint gyümölcsbokrokat is telepítettünk.
A kert a jól látható területeire nagy foltokban színpompás, illatos évelő és egynyári virágágyásokat létesítettünk, mivel a színes, mézelő virágok vonzzák a rovarokat, őket pedig előszeretettel fogyasztják a rovarevő madarak.
A madárbarát kert szintén nagyon fontos eleme a madáritató. A forróbb napokon nem ritka, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel állandóan feltöltött itatóhoz. Mi a kőből faragott, szoborszerű itatót egy frekventált, napos helyre helyeztük, a közelébe egy padot telepítettünk, melyre a napsütésben egy pergola vet kellemes árnyékot. A meghagyott idős fákra költésre alkalmas madárodúk kerültek.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: