Posted on

Kis kert, nagy kihívásokkal – Budapest magánkert

Gondolhatnánk, hogy minél kisebb egy kert, annál könnyebb dolga van a tervezőnek. Ez a 18. kerületben található kis kertecske bebizonyította, hogy ez mennyire nem igaz. Megrendelőnk, Anna, a GradenExpo kiállításon “szeretett bele” bemutatókertünkbe, és az volt a kívánsága, hogy valamilyen formában varázsoljam bele hozzá is ugyan azt a miliőt. Gyakorlatilag szabad kezet kaptam a tervezés során.

A viszonylag kis alapterületű (~8×8 m) kertbe azonban számos funkciónak és meglévő elemnek, bútoroknak kellett helyet biztosítani: kültéri ülőgarnitúra szett, asztal, napozóágy, tároló láda, csobogó, jakuzzi, szolárzuhany.

A tervezési koncepció kidolgozása során egy modern, letisztult teraszkert megalkotására törekedtem. Kiemelten fontos volt, hogy a kert ne igényeljen túl sok törődést. A teraszos kialakítás kissé megmozgatja és kibővíti a teret, valamint az egyes funkciókat is jól elkülöníti egymástól.

A kertben felhasznált anyagok: műfű, trópusi faburkolat látszóbeton, palermo díszkavics egymással nagyon szép harmóniát alkotnak. A kiemelt fa teraszrészbe süllyesztett bambuszmintás látszóbeton tipegő pedig megrendelőnk egyik kedvenc eleme. Bevallása szerint a kert olyan lett, mintha minden nap nyaralna valami nagyon drága, luxus helyen.

Tervezete: Nagy Dorina (okl. tájépítész)

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: