Kerttervezési, kertépítési és kertgondozási szolgáltatásainkkal készséggel állunk rendelkezésére! 

Hétfő-Péntek 8.00-16.00

Hétvége ZÁRVA

 

 

Tetokert zoldteto2 kisvakondpark kft kisvakondpark corvin cordia sun resort intenziv Tetokert

 

A zöldtetők alkalmazásának kialakulása egészen az ókorig nyúlik vissza, az első ilyen jellegű alkotás a babiloni függőkert, melyet vélhetően II. Nabu-kudurri-uszur (ismertebb nevén Nabukodonozor) építtetett a Kr.e. VI. században. A történelem folyamán a civilizációk természet-kultúra fokának talán legjobb mérőeszköze a zöldtető-építések mennyisége és milyensége. Az ilyen jellegű kerteket az ember egészen a 20. századig szinte kivétel nélkül reprezentatív célból építette, mellyel kifejezhette gazdagságát és a kultúra iránti elkötelezettségét. A modernkor építőanyagai, a vízszigetelő rendszerek és a széles fesztávolságú szerkezeti tartóelemek elterjedése szélesebb körben is elérhetővé tette a zöldtető-alkalmazás elterjedését.

ÉLET az épületek felett
Mára a zöldtető nem csupán presztízskérdés, a városok zsugorodó zöldfelületei megkívánják, hogy a parkokat új helyekre költöztessük, az épületek kihasználatlan felületei pedig kiválóan alkalmassá váltak erre a célra. A beruházás költsége természetesen általában többszöröse a hagyományos parkosításnak, mert a beton szerkezet fölé speciális rétegrendet kell kialakítani, illetve az anyagmozgatás is jóval bonyolultabb a magasságok és az épület teherbírásának következtében.
Az új parkosított élettér létrehozásán kívül a zöldtető-beruházásnak építőmérnöki szempontból is van jelentősége, a tetőn kialakított zöld felületnek komoly hőszigetelő funkciója van, valamint a csapadékvíz elvezetésében és megkötésében is kiválóan hasznosítható.
A zöldtetők tipusai

A növényzet és a használat típusától függően alapvetően kétféle zöldtető típus létezik, az intenzív és az extenzív. Nézzük meg, mikor melyik tipust részesítsük előnyben.

Intenzív zöldtető
Kihasználás szempontjából az intenzív zöldtetők előnyt élveznek. Ezeken a tetőkön akár fák, gyepes területek is előfordulnak, társasházak esetében kert hiányában itt valósulhatnak meg a pihenő-, játszó- és egyéb zöld felületek. Az intenzív tető kialakításakor minimálisan 25-200 cm termőföld réteggel számolunk, melyet a tetőszerkezet teherbíró képessége és az ebből következő növényhasználat határoz meg. 25-30 centiméteres humuszvastagság esetén még csak gyeppel és kis talaj- és vízigényű cserjékkel tervezhetünk, de két méter és afeletti réteg esetén már közepes koronájú lombos fák is kiültethetőek. Az intenzív kertet csak csekély lejtésszögű tetőszerkezetre lehet építeni, a bekerülési- és a karbantartási költségek nagyon magasak. A terület karbantartási igénye általában nagyobb minta a hasonló, de hagyományos zöldfelületeké, a terület vízellátását feltétlen automata szabályzású öntözőrendszerre bízzuk.
Extenzív zöldtető

Az extenzív használat merőben eltér a leírtaktól, ezeknek a felülteknek kizárólag látvány szerepük van. A felhordott humusz vastagsága általában 5-10 cm, ebből adódóan csak szélsőséges viszonyokat is jól tűrő növényfajokat választunk, ilyenek a pozsgások és ún. szukkulensek pl. kövirózsa- és varjúháj (Sedum) fajok. Ennél a felhasználási módnál a tető lejtési szöge akár 30 százalékos is lehet, és mind a bekerülési-, mind a fenntartási költség mérsékelt.

Joomla SEF URLs by Artio

Keresés

kertepites kerttervezes kertgondozas
Kerttervezés Kertépítés Kertgondozás 
+36 70 311 2111

Save

Save

Save

Save

module ajanlatkeres bg
Mennyibe kerül az Ön kertje?

 

Kérjen ajánlatot

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Professzionális kerttervezés okl.tájépítészmérnökkel!

 

 
 
 

Style Selector

Layout Style

Background Image

;