Posted on

Hűvösvölgyi napos kert

A kert tervezésének megkezdése előtt a megrendelővel tisztáztuk a főbb irányokat, melynek során visszatérő gondolat volt, hogy “Csak ne legyen üres a kert közepe, történjen benne valami, nem szertnék nagy fűfelületet!” felkiáltás. A kis előkert és a szűk oldalkert mellett a legnagyobb feladat a tágas hátsókert megtervezése volt. Tényént kellett kezelni hogy az utolsó 5-6 méter széles sáv “focipálya” részére lesz elkerítve, ennek elszeparálást is meg kellett oldanunk – amit előregyártott kerítéselemekkel meg is tettünk. Az elemekből minden második lécet kiszedtük, így az áttört, rácsszerűvé vált kerítés kevésbé “nyomja össze” a kertet, elválasztó funkcióját viszont így is tökéletesen betölti.

A “ssak ne legyen üres a kert közepe” kérésnek megfelelően 2 jelzésértékűen kiemelt ágyást építettünk, amik így kis utat hoznak létre a “focipályához”. Az emeleti teraszról nézve jól mutat a bogárpáncélra emlékeztető 2 ágyás, aminek a széle rusztikusan került kialakításra – ezt 2 év után teljesen benövik a terülőborókák, pimpók és talajtakaró évelők.

Terméskőből – samott téglával bélelve – építetünk egy sütögetőt, körülötte ugyanúgy terméskővel burkoltuk a talajt, így kényelmes körülmények keletkeztek a családi nyársaláshoz.

A kerti medence utáni szintváltást méteres, íves támfallal oldottuk meg, ami oldalirányban lassan elfogy, kifut a kerítésig. A támfalra leomló, elé közvetlenül mögé ültetett talajtakaró cserjék és évelők kényelmesen betakarják a falat, így a nagy kőfelület évről évre egyre kevésbé dominál.

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: