Posted on

Az Év Tájépítésze 2022

Április 29-én rendezték meg  a 10. “Év tájépítésze” ünnepélyes eredményhirdetését, melynek idei díjazottja Bardóczi Sándor főtájépítész, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának tájépítészeti osztályvezetője lett – ezúton gratulálunk Neki.

A díj az aktív szakmagyakorlók egy rövidebb szakmai periódusának kiemelkedő – maximum 5 évre kiterjedő – teljesítményét és a szakmai innováció elismerését célozza. A díjban részesülhet évente egy alkotó (esetleg alkotópáros, vagy alkotó csapat) egy előre felkért szakmai zsűri döntése alapján.

Bardóczi Sándor elhivatottsága, szakmai múltja méltán alátámasztja az erkölcsi elismerést. Nem csupán a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés szószólója, hanem lelkes megvalósítója is. Facebook oldalát követve napi szinten nyújt információkat, érdekességeket a tájépítészet világából. Azoknak, akik saját kertjükben szeretnének belevágni a kicsit ökotudatosabb szemléletű kertépítésbe, most éppen méhlegelő ügyben ad hasznos tanácsokat – innen idézünk néhány gondolatot:

“A fővárosban immár második évébe fog lépni a vadvirágos program, az első évet számos monitoring eredménnyel és meglepetésre három helyszínen védett növények felbukkanásával zártuk.

Hogyan legyen méhlegelőd?

  • A legfontosabb, hogy számolj le azzal a kényszerképzettel, hogy a virágdísz minden. Tanuld meg a természetes szépet értékelni.
  • A vadvirágaidnak a tájolás is fontos! Válaszd ki a kerted olyan napos, de félreeső részét, amit nem használsz intenzíven, azaz nincs rajta állandó gyerekjáték, jövés-menés, sportolás.

kép forrása: pixabay.com
  •  Az ökotudatos kertész lusta. A legjobb, ha itt, a kiválasztott részen annyit teszel, hogy nem teszel semmit, hanem alapvetően békén hagyod. Tavasszal, az áprilistól júniusig tartó fő virágzási szezonban megfigyelheted, hogy mi bújik ki a gyep közül.
  • Nem csak a vadvirágos rét tud méhlegelőként működni, hanem a virágos cserjék és fák is. A bangiták, loncok, galagonyák, rózsafélék, somok, szinte az összes gyümölcsfa, valamint a hársfák is remek méhlegelők.”

A teljes szöveg Bardóczi Sándor facebook bejegyzésében elérhető.

 

Tetszett Önnek a cikk? Ossza meg itt: